tiistai 19. marraskuuta 2013

Vihreät sämpylät

Kaappiin kertyy erilaisiin purkkeihin kaikenlaisia jauhoja ajan myötä ja olen laiska nimeämään niitä. Uskon nimittäin usean kuukaudenkin päästä muistavani mitä olen mihinkin laittanut... Eilen illalla iski jauhotalkoot ja kaapista kaiveltiin esiin useita erilaisia nyssäköitä ja purteloita puolillaan olevia jauhoja. Ohje on vähän sinne päin mukaillen tavallista 10-12 kpl sämpylätaikinaohjetta, koska olen melko huoleton leipuri mitä tulee mittoihin, niin yrittäkää pärjätä! ;)

Vihreät sämpylät


3dl vettä
25 g hiivaa (eli 1/2 pussia kuivahiivaa)
1 tl ruokosokeria
2-3 dl vehnäjauhoja
2 dl speltti-, graham- tai vastaavia jauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2-3/4 tl suolaa (ruususuolaa)
2 rkl auringonkukkaöljyä (tai vastaavaa)
2-3 tl hamppuproteiinia
2 tl pellavansiemenrouhetta
3-4 tl sesaminsiemeniä
2 rkl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1-2 palaa pakastettua pinaattia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada kulhoon. Murenna hiiva nesteeseen tai sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita hiiva tai hiiva-jauhoseos veden sekaan ja lisää sokeri, suola ja öljy. Tämän jälkeen voit lisätä siemenet ja hamppuproteiinijauheen taikinaan ja sekoita hyvin. Pakastepinaattikuutioit voit sulattaa haaleassa vedessä kulhossa ja tarvittaessa soseuttaa esim. blenderissä pienemmäksi. Lisää ne sulaneina taikinan joukkoon. Lisää kaurahiutaleet ja loput jauhot tasaisesti sekoittaen samalla. Kun taikina alkaa kiinteytymään vaivaa kädellä loput jauhot joukkoon. Jos taikina jää mielestäni liian veteläksi lisää jauhoja tarvittaessa tai jos kiinteytyy nopeammin niin jätä osa jauhoista käyttämättä.

Anna taikinan kohota peitettynä 30 min ja pyörittele sen jälkeen jauhoisin käsin 10-12 kpl sämpylöitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Peittele sämpylät ja anna kohota sen aikaa kun uunin lämpeneminen kestää. Sämpyöitä paistetaan 225 asteessa noin 12 min.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti