Lampaat huolehtivat Poika-ahon pihapiirin kasvillisuudesta. Lammaspaimen viikolle voi hakea tammikuussa ja hoitoviikot arvotaan halukkaiden kesken. Palkkaa tästä työstä ei saa ja majoituksesta maksetaan pieni korvaus, mutta rentouttavampaa lomanviettomuotoa saa hakea.
Pihapiirissä on retkeilijöille taukopaikka ja puucee, mutta ei nuotiopaikkaa. Lammasaitaus kiertää torpan pihapiirin ja sen läpi pääsee polkua pitkin Pyhä-Häkin kansallispuistoon, jonne on torpalta matkaa reilu kilometri.
Lampaiden hoitaminen on varsin rentoa puuhaa. Tehtäviimme kuului lampaiden laskeminen päivittäin, yleiskunnon tarkkailu ja vesiastioiden täyttäminen kerran päivässä. Loppuajan retkeilimme kansallipuistossa ja lähimetsissä sekä saunoimme Poika-ahon ihanassa puusaunassa.
Lampaanhoitotehtäviin osallistui myös terhakka Pihka-basenji, joka oli silloin noin 8 kuukauden ikäinen juniori. Pihka tykästyi lampaisiin välittömästi ja koska olimme viimeiset paimenet kesän aikana oli lampaat tottuneet aikaisempien paimenien koiriin. Pihka sai paljon huomiota ja pusuja lampailta!
Lampaiden uteliaisuus ja rohkeus tekivät vaikutuksen. Viikon aikana hoidokit tulivat tutuiksi ja niiden tekemisiä oli mukava seurailla. Viikon loppupuolella Pihkasta ja lampaista tuli ystäviä. Lähtiessämme lammasaitauksen poikki metsään lampaat seurasivat meitä ja kun palasimme ne tulivat vastaan. Hellyydenkipeitä villapalloja!
Iltaisin Poika-ahon torpan ympärillä lentelivät lepakot ja viirupöllökin kävi huhuilemassa mökin lähistöllä. Torpan eteisessä vilahti pari kertaa hiiri. Pihka bongasi pariinkin otteeseen kuolleen hiiren tai myyrän ja pikkuotusten kaivelu Pihkan suupielistä tuli tutuksi. Nämä karvakerät taisivat olleet jo jonkun ateria aikaisemmin.
Itse kansallipuisto on pääasiassa päiväretkikohde, eikä virallista telttailupaikkaa ole. Kansallispuiston ainoalla nuotiopaikalla saa ilmeisesti väliaikaisesti majoittautua, mutta paikka on todella suosittu ettei omaa rauhaa juuri saa. Kansallispuisto on kuuluisa vanhoista puistaan, mutta alueella on myös useita suoalueita sekä talousmetsää. Maasto on vaihtelevaa ja sen takia koko Pyhä-Häkin kansallispuiston ympyrälenkki Kotajärven kieros 6,5 km kannattaa tehdä. Pidemmän reitin saa jos kävelee tulijärven kierroksen se on 17 km ja Tulijärvellä on laavu, alue ei tosin kuulu kokonaan kansallispuistoon.
Missä? Pyhä-Häkin kansallispuisto sijaitsee Saarijärvellä, lisää tietoja löytyy parhaiten www.luontoon.fi
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti