tiistai 24. syyskuuta 2013

Islannin ympäri 21 päivässä (2/3)

Islannin valloitus jatkuu Länsivuonojen jälkeen Reykjavikin telttailualueelta kohti Etelä-Islantia. Ensimmäinen pysähdyspaikka on pieni kylä eteläisimmässä Islannissa nimeltään Vík. Vík on minulle tuttu paikka ensimmäiseltä Islannin matkaltani vuonna 2010. Vík sijaitsee aivan Katla tulivuoren kyljessä ja jos Katla päättää joku päivä purkautua laava voisi peittää koko kylän alleen. Kyläläisillä onkin pakosuunnitelma valmiina ja purkaukseen on varauduttu jo vuosien ajan. Víkissä käyminen tuntuukin joka kerta erityiseltä, koska on vain ajan kysymys kauanko kylä on olemassa. Lisäksi Vík tarjoaa lintubongareille paljon lintuja, joita myös telttailualueen vieressä olevilla kallioilla elämöi.

Vík í Mýrdal

















Víkin kylä on mielenkiintoinen paikka kokoonsa nähden. Turistibusseja pysähtyy bensa-asemalla päivittäin useita ja turistit juoksevat valokuvailemaan Víkin hienoa mustaa rantaa, jota koristelevat isot laavapylväät ja juoksevat sitten takaisin bussiin. Bensa-aseman vieressä on ihana villapaitakauppa, josta saa pääkaupunkia nähden edullisemmin islantilaisen klassikko villapaidan. Telttailualue sijaitsee besa-asemaa vastapäätä.

Vïkin camping-alue

Skaftafellin maisemia
Víkin kylästä bussimatka jatkui Skaftafelliin, joka kuuluu Vatnajökullin kansallispuiston upeisiin maisemiin. Telttailualue on vain muutaman sadan metrin päästä jäätiköstä. Vaellusreittejä alueelta löytyy paljon ja aktiviteettejä jäätikkövaelluksista helikopterilentoihin. Tämä on oikea viihdepuisto retkeilijöille, ehkä liikaakin? Telttailualue on valtava ja ihmisiä on paljon, mutta omaa rauhaakin voi löytää sijoittamalla teltan kauemmas "hässäkästä". Tosin varo jos haluat omaa rauhaa voi telttasi kylkeen joka tapauksessa leiriytyä iso joukko muita ulkomaalaisia. Suomalaista joidenkin maiden kansalaisten telttailukulttuuri voi yllättää...!

Svartifoss
Jäätikön laidalla jatkuvat hienot maisemat ja Skaftafellin jälkeen bussi pysähtyy seuraavan kerran reiluksi tunniksi Jökulsárlónin jäätikkölaguunille. Laguunilla ei voi olla hämmästelemättä upeita jättimäisiä kelluvia jääkokkareita. Alue kuuluu Vatnajökullin kansallispuistoon.

Jökulsárlón
Jääpaloja voi tarkkailla myös lähempää veneellä
Etelä-Islannin isoin kaupunki on Höfn, joka mainitaan matkaoppaissa lähinä hummerikaupunkina. Höfn on varsin vaatimaton, mutta siellä kannattaa tehdä pakollisia ruokaostoksia ja käydä alkoholikaupassa. Islannissa alkoholia, jopa kolmosolutta myydään ainoastaan Alkoa muistuttavissa kaupoissa. Poikkeavaa on se, että näitä puoteja ei joka kylästä löydä ja aukioloajat voivat olla vain kaksi tuntia päivässä.

Djúpivogur ansaitsee lisätarkastelua, vaikka on hädin tuskin Víkin kokoinen kylä. Djúpivogurissa telttailualue on aivan bussipysäkin vieressä mäellä ja telttailija saa komeat maisemat sataman yli merelle. Telttapaikka maksettiin paikallisen hotellin respaan. Djúpivogurissa on mahtava musta hiekkaranta, veneyhteys Papeyn saarelle sekä mainiot lintubongausapajat. Kylällä on ruokakauppa, matkamuistomyymälä, majoituspalveluita, kivimyymälä, kalasatama, pieni lentokenttä, camping-alue, kahvila sekä ravintola.

Djúpivogurin satama

Mustaa hiekkaa

Islannissa aika menee kuin siivillä ja  matkalla Djúpivogurista Mývatniin on useita mielenkiintoisia pieniä kyliä ja kaupunkeja. Valitettavasti kaiken tämän näkemiseen vaadittaisiin enemmän aikaa tai oma auto, jolloin ei olisi bussien aikataulujen varassa. Bussi yhteys kulkee vain kerran päivässä ympäri Islannin ja Länsivuonoilla kahden päivän välein.

Mývatnilla on kaksi telttailualuetta

Dimmuborgirin laavakenttä

Mývatn on mielenkiintoinen alue ja nähtävää riittää useammaksi päiväksi. Voit vuokrata polkupyörän ja pyöräillä Mývatn -järven ympäri ja pysähtyä useissa hienoissa luontokohteissa. Mývatnissa on muun muassa Hvetfall kraateri, jonka ympäri voi kävellä, Dimmuborgirin laavakentät, Mývatn-Láxa luonnonsuojelualue, Krafla tulivuorelle tai kylpemään Mývatn Nature Bathsin maidonvalkeaan veteen.

Mývatn Nature Baths

Onnelliset issikat
Mývatnin luonnonsuojelualue

Mývatnin luonnonsuojelualue

Matkan viimeinen osa johdattelee Akureyrin Pohjois-Islannin isoimpaan kaupunkiin, josta edetään jännittävän keskimaan kautta takaisin Reykjavikiin. Matkalla poiketaan vielä yhdessä kansallispuistossa, Geysireillä ja harmitellaan matka-ajan lyhyttä kestoa.









maanantai 23. syyskuuta 2013

Islannin ympäri 21 päivässä (1/3)

Islannin matkastani on jo kulunut reilu vuosi, mutta haave kolmannesta matkasta maagiselle piiloväen saarelle elää. Matka-aikaa oli tasan kolme viikkoa ja kulkuvälineenä toimi bussi. Jos budjetti antaa myöten niin suosittelen hankkimaan nelivetoisen maastoauton, Kuku Campersin -vuokra-auton tai matkailuauton. Tosin jos kestää +5 celsiuksen yölämpötiloja niin telttailu on ainoa oikea tapa tutustua Islannin vilpoiseen kesään.

Bussilippuja saa jos jonkinmoisia ja kahdelta eri bussiyhtiöltä. Matkan suunnitteluun kannattaa käyttää ja bussien aikataluja kannattaa tuijotella pidemmän aikaan. Länsivuonoille suuntaavan kannattaa ottaa huomioon se, että bussi ei kulje kesäisinkään päivittäin (talvella ei ollenkaan) ja jonnekin paikkaan saattaa jäädä jumiin päiviksi.

Stykkishólmurin kaupunki















Matka alkoi Reykjavikista ja Länsivuonojen valloittaminen Stykkishólmurin pienestä kaupungista. Kaupunki on herttainen paikka kauniine kahviloineen ja ravintoloineen. Camping-alue sijaitsee kaupungin laidalla bensa-aseman kupeessa.

Majakka
Camping-alue yöllä on kuin toiselta planeetalta

Stykkishólmurin satamasta kulkee lautta Flateyn saarelle ja sieltä Brjanslaekuriin. Flatey on oikea paratiisisaari, jossa on vain yksi camping-alue, pari ravintolaa, pubi ja pikkukauppa (josta ei saa juuri muuta kuin limonaadia). Flateylla on kuvattu elokuva White Night Wedding, joka kannattaakin katsoa ennen saarelle menemistä.

Flateyn telttailualue
Flateyn kirkko






Flateyn kylä

Kun Flateylta lähtee lautalla kohti Brjanslaekuriin ei voi olla tuntematta haikeutta. Tänne saarelle tekee mieli palata. Brjanslaekur iskee todellisuuteen voimakkaalla pilaantuneella kalan hajulla. Ilmeisesti sataman vieressä sijaitsee jonkinlainen kalojen jätepaikka, eikä paikassa muuta olekaan kuin satama ja pieni kioski. Lähin camping-alue sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Flókalundurissa, missä on siis kioski, hotelli ja telttailualue eikä muuta. Islannissa kannattaa varautua ylimääräisillä eväillä, koska kauppoja ei välttämättä ole joka kylässä ja ennakkotietoja on vaikea saada.

Flókalundur yllätti askeettisuudellaan ja mäkäräisten runsaalla määrällä. Alueella on useita vaellusreittejä ja meren rannassa kuuma lähde, jossa voi rentoutua ja lämmitellä. Länsivuonot ovat aivan omanlaisensa mystinen osa Islantia.

Huipulla

Flókalundurin maisemia

Flókalundurin maisemista matka jatkui kohti Isafjorduria joka on länsivuonojen isoin kaupunki. Bussikyyti länsivuonoilla oli hurjaa, koska bussikuski ajoi mutkittelevaa korkeyskäyrillä hyppivää minibussia kaasu pohjassa. Matkalla olisi voinut jäädä viettämään telttaelämää useaksi päiväksi Dynjandin vesiputouksen kylkeen, mutta ruokaa ja juotavaa tulisi varata riittävästi mukaan, koska kauppaa eikä asutusta läheltä löydy.

Isafjordur on leppoisa kaupunki, joka on talvella eristyksissä vuonojen välissä. Täältä löytyy kaikki mukavuudet kahvilat, ruokakaupat, vaatekaupat, uimahalli, useita hotelleja ja camping-alue, joka sijaitsee kaupungin laidalla. Tässä vaiheessa matkaa majatalo tarjosi pehmeän ja lämpimän vuodepaikan.

Isafjordurin satamaa

Matka jatkui hyvin nukutun yön jälkeen takaisin Reykjavikiin monien mielenkiintoisen kylien ja kaupunkien kautta. Bussimatkaan kului koko päivä, mutta aikaa oli jäljellä enää kaksi viikkoa ja suurinosa maasta oli vielä näkemättä. Jatkan blogia kahdella lisäpäivityksellä myöhemmin.

perjantai 13. syyskuuta 2013

Kerepesin hautausmaa Unkarissa

Yleensä aina ulkomaanmatkalla tulee poikettua paikalliselle mielellään mahdollisimman vanhalle hautausmaalle. Budapestissä tarjoutui tilaisuus hypätä metroon ja matkustaa Kerepesin hautausmaalle, joka sijaitsee kaupunkin laidalla. Hautausmaa on iso ja sieltä löytyy paljon valokuvattavaa. Jos satut löytämään sokkeloiselta hautausmaalta portin juutalaiselle vanhalle hautausmaalle niin kannattaa poiketa!








Jussarö


Jussarö sijaitsee Tammisaaressa ja sinne pääsee omalla veneellä tai taksiveneellä. Olin saarella maisemanhoitotöissä elokuun lopussa ja alla muutamia kuvia saarelta. Ikävä tänne ei ole, koska sain selkääni punkin... Mutta ehkäpä joskus omalla veneellä...



Jussarön kaivosrakennus
Kaivoksen jäänteitä

 Ranta

Onnelliset
Utelias
 
Kuilu
Mökki


Aurinko ja savu

Autiotalon asukki
Autiotaloon!